Home   |  تماس با ما و ارسال مطالب |  پروژه‌ها  | نرم‌افزارهاي مورد نياز |

 

 

24-11-2023

 

بلازارها، پالسارها و تپ‌اخترهای رادیویی مدرکی برای اثبات نظریه طولی بودن امواج گرانشی هستند

 

 

همان‌طور که در مبحث برهمكنش يا واكنش روح با ذرات بدون جرم ( دخان - ذرات الهی ) توضیح داده شد امواج گرانشی همان امواج الکترومغناطیسی هستند که به‌صورت طولی منتشر می‌شوند؛ ولی نور و امواج رادیویی به‌صورت عرضی منتشر می‌شوند.

 

 

ستارگان نوترونی و تابش تپ‌های رادیویی

 

 

امواج رادیویی توسط اتم هیدروژن با طول‌موج cm 21 ساطع می‌شود. منجمان رادیویی با مطالعه امواج ۲۱ سانتی‌متری توده‌های کهکشانی را اندازه‌گیری و به مطالعه ساختار جهان کمک می‌کنند. در اواخر سال ۱۹۶۷ ژاکلین بل که یکی از دانشجویان آنتونی هویش در کمبریج انگلستان بود، مشغول به کار شد. او اشیایی جدید و استثنایی را با استفاده از یک رادیوتلسکوپ با ساختمانی مخصوص برای مطالعه خواص اخترنماهای دوردست کشف کرد . وی تشخیص داد تپ‌هایی (پالس) رادیویی از یک‌جهت خاص در آسمان به‌سوی ما می‌آیند.

 

وی به‌زودی دریافت که این تپ‌های رادیویی منظم، نمی‌توانند علامت‌هایی از تمدن‌های احتمالی در دوردست باشند. این موضوع البته بجای اینکه باعث ناامیدی آنها باشد، سبب ایجاد ارتباط با بعضی پدیده‌های ناشناخته طبیعی شد که به‌زودی تپ‌اختر نام گرفتند. کار تحقیقاتی به‌سرعت به این نتیجه منتهی شد که تپ‌اخترها، همان ستارهای نوترونی هستند. اشیایی که بیشتر مناسب داستان‌های علمی هستند. ستارهای نوترونی کوچک هستند و حدود ۱۶ کیلومتر قطر، اما جرمی به‌اندازه خورشید دارند! جرم خورشید تقریباً 330.000 برابر جرم زمین است. پس یک ستاره نوترونی مثل این است که ۳۳۰.۰۰۰ تا زمین را در کره‌ای به قطر ۱۶ کیلومتر فشرده کنیم!

 

ستاره نوترونی گردش سریعی دارد. در سال ۱۹۶۸ هنگامی که تپ‌اختری با سرعتی حیرت‌آور نزدیک به ۳۰ بار در ثانیه، در اعماق سحابی خرچنگ کشف شد، منجمین مطمئن شدند که تپ‌اخترها از بقایای ابرنواخترها متولد می‌شوند. این تپ‌اختر به‌دشواری در اعماق سحابی شناسایی شد که نشان می‌داد باید در مرکز انفجار بوده باشد.

 

 

تپ‌ها چگونه تولید می‌شوند؟

 

این کشف رابطه بین ابرنواخترها و ستاره‌های نوترونی را آشکار ساخت. از سال ۱۹۶۸ تا به الان بیشتر از ۱۰۰۰ تپ‌اختر کشف شده‌اند. این تپ‌اخترها شبیه فانوس‌های دریایی هستند که در اعماق عالم، مقبره‌های انفجارهای باستانی را نشان می‌دهند. در حقیقت تپ‌اخترها چشمک نمی‌زنند. بلکه اینها کره‌های چرخنده بزرگی هستند که از دونقطه روی سطحشان (شمال و جنوب مغناطیسی)، پرتوهای رادیویی ساطع می‌کنند. دو امتداد تابش، در راستای محور میدان مغناطیسی آنهاست و با شتاب گرفتن الکترون‌ها توأم است. اگر کره زمین روی صفحه چرخش این دونقطه روی ستاره نوترونی باشد، می‌توانیم تپ‌های ارسالی از آن را دریافت و آشکار کنیم. به دلیل تلاقی‌نکردن محور چرخش تپ‌اخترها با محور مغناطیسی‌شان این پرتوها در هر چرخش ستاره‌ای دورتادور آسمان را جاروب می‌کنند و بیشتر شبیه پرتوهای یک فانوس دریایی هستند. یک ناظر زمینی هر بار که یک پرتو از پرتوهای تپ‌اخترها به زمین برخورد می‌کند، تپ کوتاهی از آن امواج رادیویی را دریافت می‌کند. این پدیده آن‌قدر منظم است که ستاره‌شناسان قادر به تخمین زمان تپ بعدی با دقتی بهتر از یک هزارم ثانیه در سال هستند. یعنی دقیقاً می‌دانند که در کدام لحظه از سال آینده تپ چندم را می‌توانیم ببینیم. مقداری از ذخیره عظیم انرژی چرخشی ستاره نوترونی، تحت یک فرایند (که هنوز ناشناخته است) به تپ‌های رادیویی تبدیل می‌شود و به‌این‌ترتیب سرعت چرخش ستاره نوترونی آهسته می‌شود. همچنان که تپ‌اختر انرژی چرخشی خود را ساطع می‌کند، دوره زمانی تَپ‌های آنها به‌تدریج افزایش می‌یابد و انرژی تابشی آن کاهش می‌یابد تا سرانجام بعد از ۱۰ میلیون سال از آسمان رادیویی ناپدید می‌گردد.

 

 

پالسار یا پولسار چیست؟

پالسار نوعی ستاره نوترونی است با این تفاوت که دارای اسپین و چرخش است. اینها در حوزه پرتوی ایکس اشعه ساطع می‌کنند که به‌صورت مخروطی سوسوزنان مشاهده می‌شوند این چرخش‌ها باعث می‌شود که میدان مغناطیسی آن نیز به‌موازات آن دارای اسپین باشد. موضوع جالب دیگر در زمینه این ستاره‌های نوترونی حرکت سریع آنها در فضا است.

 

 

 

 

 

بلازار چیست؟


بلازارها کوازارهایی هستند که جهت فوران‌هایشان همیشه رو به سمت ما است انگار که در مقابل یک لوله تفنگ قرار گرفته باشیم.

 

 

به شکل زیر توجه نمایید:

 

 

همان‌طور که مشخص است این ستاره نوترونی حول دو محور در حال دوران است:


۱- محور اسپین که سرعت زاویه‌ای در آن زیاد است
۲- محور حرکت وضعی که سرعت دوران در آن کم است


دوران اول باعث ایجاد یک میدان الکترومغناطیسی قوی می‌شود. با ارتعاش و لرزش ستاره نوترونی دو نوع موج الکترومغناطیسی ایجاد می‌شود. نوع اول عرضی بوده و در امتداد محور اسپین، تولید و منتشر می‌شود . ولی نوع دوم طولی (گرانش) بوده و در راستای عمود بر محور اسپین تولید و منتشر می‌شود. اما دوران دوم باعث به چرخش در آمدن محور اسپین یا امتداد انتشار امواج رادیویی می‌شود که ما ستاره نوترونی را همانند یک فانوس دریایی که در آن یک نورافکن در حال چرخش است شناسایی و ردیابی می‌کنیم.

 

 

اما در امتداد انتشار امواج گرانشی وضع به‌گونه‌ای دیگر است. در این امتداد دیسکی تشکیل می‌شود که در آن عناصر خارجی من‌جمله گازها تجمع می‌کنند که به دیسک تجمعی معروف است. در این دیسک تجمعی گازها مشابه سطح آب متلاطم و مواج می‌شوند همانند سنگی که در استخری راکت افتاده باشد. چون تحت‌تأثیر دو نیروی گرانش و الکترومغناطیسی هستند یکی طولی است و دومی عرضی.

 

 

توضیحات بیشتر در مورد ستارگان نوترونی در مبحث توجیه خصوصیات و رفتارهای عجیب و دوگانه سیاه‌چاله‌ها و ستارگان نوترونی ارائه شده است.

 

 

محمدرضا طباطبايي   22/11/87

http://www.ki2100.com